Prikazan jedan rezultat

Jovan Bijelić

Jovan Bijelić je rođen 1884.godine u Reveniku kod Bosanskog Petrovca.
Bio je srpski slikar, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svetska rata. Bijelić je jedan od najznačajnijih srpskih predstavnika kolorističkog ekspresionizma.
Nakon dve godine u gimnaziji,1906.godine prelazi u Sarajevo, slikarsku školu češkog slikara Jana Karela Janovskog,gde dobija solidno znanje za dalji rad i usavršavanje. Nastavlja svoje školovanje u Krakovu i Parizu, a onda odlazi kod slavnog Vlaha Bukovca u Prag.
Prvu izložbu priredio je 1919. u Zagrebu i tada je pozvan u Beograd, da bude scenograf,a potom i šef slikarske radionice Narodnog pozorišta.
Njegov slikarski opus je obuhvatao portrete, pejzaže, mrtvu prirodu i kompozicije.
Prošao je kroz nekoliko faza u kojima je izražen uticaj kubizma u skulpturskoj koncepciji čvrsto modelovane forme, a potom je pod uticajem fovizma stvarao koloritna dela izuzetne čulne ekspresije. U poslednjoj fazi, rastvarao je predmete uznemirenim potezima boje.
Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama. Samostalne izložbe imao je i u Beogradu
Njegova dela nalaze se u mnogim zbirkama,muzejima i galerijama u zemlji i van njenih granica.
Dobitnik je velikog broja slikarskih nagrada.
Jedan je od osnivača i pripadnik slikarskih grupa „Oblik“, „Samostalni“ i „Nezavisni“. Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti bio je od 1963.Preminuo je u Beogradu 1964.godine.

Jovan Bijelić

Jovan Bijelić

3,500.00